Żywienie w okresie treningowym
Żywienie sportowca to odrębny temat, wielokrotnie omawiany przez dietetyków i żywieniowców, oraz przez trenerów i samych sportowców. Jest to doskonały dowód na to jak składniki pożywienia, mogą wpływać na stan organizmu i zwiększać jego wydolność. Okres treningowy, polegający na przygotowaniu do zawodów, jest jednym z najważniejszych. Wskazana jest wtedy mała objętość pokarmów, produkty wysokoenergetyczne, wysokowitaminowe, o małej zawartości tłuszczów. Posiłki powinny być przygotowywane w oparciu o techniki kulinarne pozwalające na osiągnięcie dań łatwostrawnych. Istotną wskazówkę stanowi fakt, że spożycie tłuszczów u sportowców powinno obejmować nie tylko oleje roślinne, ale również tłuszcze łatwostrawne, takie jak masło i śmietanka w ilości całkowitej ok. 50g na dobę. Cennym źródłem witamin i składników mineralnych są warzywa i owoce. Aby nie prowadziły one do zwiększania objętości posiłków, można podawać je w postaci przecierów, lub koktajli, w połączeniu z produktami mlecznymi. Preferowane warzywa to te zawierające witaminę C, a więc papryka.