Wystąpienie alergii pokarmowej

Alergie pokarmowe występują w naszym społeczeństwie coraz częściej. Skłonności do chorób atopowych są dziedziczne, dlatego też jeśli któryś z rodziców wykazuje je, ryzyko wystąpienia ich u któregoś z dzieci znacznie wzrasta. Na alergie pokarmowe narażone są szczególnie małe dzieci. Nieprawidłowe wprowadzanie produktów do diety, może wywołać reakcję alergiczną i sprawić, że produkt ten będzie musiał zniknąć z jadłospisu dziecka na długo. Dlatego też konieczne jest, aby z ogromną starannością dbać o wprowadzenie nowych produktów. Pierwszym i najsilniejszym z alergenów z którym styka się nasza pociecha jest mleko. Jeśli nie jest ono tolerowane, konieczne jest wprowadzenie mieszanek mleko zastępczych, dostosowanych do zapotrzebowania noworodka. Odstawienie alergenu jest konieczne, ponieważ pozwala ono na wyciszenie reakcji alergiczno- immunologicznej. Spośród wszystkich produktów najsilniejsze działanie w tym kierunku wykazują obok mleka jaja kurze – zawarte w nich białka są silnym alergenem zwłaszcza przez pierwsze trzy lata życia. Niebezpieczne są też ryby i skorupiaki.