Osobniki
Żadne pojedyncze białko enzymatyczne nie jest w stanie samodzielnie podtrzymywać życia. W miarę postępu naszych rozważań będziemy coraz lepiej rozumieć, jak skomplikowany jest to problem, jak wymaga on współpracy bardzo wielu części składowych ustroju. Dlatego też musimy starać się sprawdzić, w jaki sposób instrukcje DNA regulują uporządkowaną interakcję wszystkich tych części. Jest to sam w sobie gigantyczny zamiar, którego biologia jeszcze prawie nie zaczęła realizować. Na początek naszych rozważań zaznaczamy, że jednostkami, wewnątrz których znajdują się wszystkie składniki konieczne do kontynuowania jednego typu życia, są zintegrowane indywidualne organizmy. Różnią się one począwszy od bakterii, której masa wynosi 2-10-12 g, aż do płetwala błękitnego o masie 1,3? 107 g lub gigantycznej sekwoi a masie 6,3-108 g. Wszystkie te organizmy są zwartymi jednostkami przez okres różniący się od kilku minut (np. 10 min. dla bakterii) do kilku tysięcy lat (około 109 min. w przypadku sekwoi). ?Osobnik” jest niewątpliwie prawdziwą jednostką biologiczną działania; ? jednak ? jak przekonamy się z czasem ? życie gatunku nie jest całkowicie zawarte w żadnym z osobników, co więcej, życie różnych gatunków jest ze sobą powiązane i współzależne.
Sprawa jest jednak dostatecznie jasna, że począwszy od bakterii a skończywszy na człowieku potrafimy rozpoznać osobnika, to znaczy jednostkę funkcji. Jest ona odgraniczona od swego otoczenia, zintegrowana we własnych ramach, własnych homeostatycznych reakcjach, zaopatrzona w mechanizmy obrony i regeneracji części oraz całości (w pewnych granicach), zdolna do replikowania siebie oraz skazana na śmierć jako całość (z pewnymi wyjątkami). Do wielu z wymienionych tu cech, a szczególnie do dyskusji nad osobnikiem jako jednostką replikującą, a stąd i selekcyjną, powrócimy później. Ponieważ rozważamy tutaj organizację życia, przeto musimy podkreślić oczywisty a zarazem fundamentalny fakt, że materia żywa występuje zawsze jako zorganizowana jednostka pośród niezliczonych poszczególnych typów bakterii, roślin lub zwierząt.