Badania wykazały, że dziecko już w życiu łonowym uczy się pierwszych doznań smakowych w zależności od pokarmów spożywanych przez kobietę ciężarną. Spożywane przez matkę produkty wpływają także na kombinację smakową pokarmu kobiecego. Niemowlę już około 6 tygodnia posiada zdolność samoregulacji przyjmowania posiłków poprzez ich akceptację lub odrzucenie. Wszystkie noworodki wykazują upodobanie do smaku słodkiego, unikają natomiast smaku gorzkiego oraz w mniejszym stopniu kwaśnego. Kształtujące się upodobania smakowe noworodka wpływają na preferencje w jego późniejszym wieku. Dziecko będzie w przyszłości chętniej spożywać pokarmy o takich walorach smakowych do jakich zostało przyzwyczajone. Wprowadzanie niepożądanego gorzkiego smaku początkowo może wywoływać odrzucenie pokarmu, należy jednak spodziewać się stopniowo rosnącej akceptacji. Smak słony dla noworodka jest początkowo nieznany.