Istota żywności funkcjonalnej
Pojęcie żywności funkcjonalnej jest wszechobecne, jednak każdy rozumie je w inny sposób. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż nie istnieje jednoznaczna definicja, obejmująca podział wszystkich rodzajów tej żywności i definiująca je bezwzględnie i jednoznacznie. Próbując ująć to pojęcie w słowa, możemy określić ją jako żywność która podlega jakiejkolwiek modyfikacji, mającej na celu uzyskania efektu zdrowotnego ponad ten, który możemy naturalnie otrzymać z tego rodzaju produktów. Musi ona jednak przypominać wyglądem żywność tradycyjną i wykazywać swój efekt w ilościach przeciętnie spożywanych. Istnieje jeszcze jedno pojęcie dotyczące tego tematu, a mianowicie, żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Dotyczy ono środków spożywczych których skład lub sposób przygotowania odróżnia się od tradycyjnego, a ich wprowadzenie ma na celu zaspokojenie potrzeb żywieniowych osób z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi, uniemożliwiającymi spożycie zwykłych produktów. Znajduje się tu więc żywność dla sportowców, preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt, środki spożywcze uzupełniające.